Ana Ćesarov

Novi Sad - Srbija

Ninu sam kao terapeuta nasla nakon mnogo lutanja. Rešavale smo moj problem zdravstvene
anksioznosti i straha od smrti.  Svoj problem prepoznala sam desetak godina ranije, ali bila sam student, jako mlada i zaokupljena lepim stvarima u životu, te često tome nisam dala nekog značaja.


Psiholozi i psihoterapeuti sa kojima sam se do tada susretala uvek su mi stvarali ili osećaj nelagode ili osećaj lazžnog saosećanja sa mojim stanjem. Medjutim nekako su se kockice posložile, postajem majka januara 2019. i u tom nekom periodu krećem da pratim profil Nine Tomovic, sa željom da pratim smernice u vezi roditeljstva, jer mi se svideo stil kojim pise, neki kažu nadmen, meni nadasve iskren.


Znate ono kao kada vam najbolja drugarica ili sestra ili roditelj kaže istinu u lice zbog koje se
zapitate, a opet perspektiva je osobe sa strane, realna i bez porodično prijateljskih emocija koje bi kočile da čujete sve.

Kako je pandemija uzela maha, moj do tada, kako ja kažem “običan” strah počinje da uzima drugu dimenziju i kreću fizicke tegobe. Toliko strašne da shvatam da moram nekome da se obratim. Nisam imala mnogo dvojbe, odlučujem se da pošaljem Nini mail.


Najbolja odluka u životu.


Nakon prvog razgovora shvatam da sam se obratila pravoj osobi, a nakon drugog ( trenutak gde imam fizičke tegobe, obraćam se Nini, ona shvata u par mojih reči u poruci kakva je situacija, ostavlja svoje obaveze, i terapija počinje odmah mimo zakazanog termina) da sam u sigurnim rukama.

Način na koji Nina radi možda jeste bez šećera, mada ja to tak ne bih etiketirala, jer je šturo reći samo te dve reči. Pristup je  iskren, saosećajan, ali na konstruktivan način, ne na način koji će vas uljuškati u vaš problem i gde ćete misliti “ jaooo pa ja sam samo jedna od mnogih moj problem je ustvari u redu.” Nikako nije u redu. Neće vas navoditi na put kojim ćete tražiti krivca na sve strane i tešiti samo sebe, doći ćete do spoznaje zašto se osećate ok sa tim osećanjima i kako da ih usmerite na pravu stranu.


Biće tu i ličnih primera, duhovitih primera, ali i surove istine koja će vas naterati da priznate sebi ono čega se najviše plašite. Jednom kada to učinite, vaš život krenuće u nekom novo smeru.

Svaki put i kada poželite opet svoja nekorisna uverenja da stavite u prvi plan, Ninine reči odzvanjaće u glavi i brzo ćete se vratiti na pravi kolosek. Dobićete ceo spektar i fizičkih i psihičkih načina kako da kontrolišete sve ono što vas sputava.

Da imam svoje strahove i dalje, imam. Da nekada misli odu na pogrešnu stranu – odu. Da sam
rob svoje anksioznosti i strahova – više nisam, zahvaljujuci Nini i njenim metodama.

Promenu ne vidim samo ja, već cela moja porodica. Sa Ninom je terapija bez patetike, bez
dugoročnog traćenja vremena, bez šećera, ali sa puno empatije i iskrenosti.

Najbolji rezultati za najoptimalnije vreme.