Jelena Mirković

Novi Sad - Srbija

Jako je teško izaći iz zone komfora i priznati da postoji problem u odnosu sa partnerom. Još ako se moramo otvoriti totalnom strancu, doživljava se kao priznavanje neuspeha, jer kada ste stajali pred matičarem niko nije verovao da će vaš odnos stići do tačke kada neko treći treba da se umeša i pomogne vam. 


E, tu dolazimo do Nine i mog razgovora sa njom, i tome kako je uspela da me vrati sa ivice razvoda.

 
Ako obratite pažnju, većina ljudi ne sluša o čemu govorite već samo čekaju svoj red da pričaju. Nalazim se baš u toj situaciji u braku, gde jedno drugom želimo “još samo ovo da kažemo” nebi li ubedili ono drugo da smo baš mi u pravu.  Iz tog razloga sam želela da razgovaram sa nekim ko će da me sasluša, neko ko je neutralan. Najlakše je ispričati se sa sestrom, mamom, drugaricom. Ali, trik je u tome da one ne mogu biti objektivne, i iz nekog razloga vam neće reći baš svu istinu. Nisam dobila sve ono što sam želela da čujem. Dosta stvari je bilo koje nisu prijale mom uhu, da budem iskrena. Kada se razgovor završio, i kada su se utisci slegli, shvatila sam da je Nina u pravu. Ono što sam zamerila sebi je to da sam ovo mnogo ranije trebala da uradim, možda ne bi čula a ni rekla neke ružne stvari. 
Gde je srećan brak, tu je srećna i porodica. Sve vuče jedno drugo. A sam razgovor sa stručnim licem je kao kada vam padne ogroman teret sa leđa, jer ste o tome ćutali plašeći se reakcije drugih i misleći da je to sramota ili neuspeh. 
Posle razgovora sa Ninom sam se osećala rasterećeno i spremno da kažem najtežu reč do tada – izvini. Obavila sam razgovor koji smo dugo odlagali. Došla sam do novih saznanja. Otvorili su mi se novi vidici i mogućnosti. A nešto smo vratili na staro – navike, koje smo zbog obaveza oko dece, zapostavili a nama su značile. Tek je drugi dan prošao ali ja stvarno osećam da je nešto počelo da se menja. 

Mana ove sesije je to što traje kratko. Rekla bih da smo se tek raspričale a već je prošlo 45 minuta. Jedan termin nije dovoljan, jer ćete posle skidanja tereta poželeti da kažete sve što vam stoji na duši.


Hvala Nina na svemu.