Kako ispratiti predškolca ili školarca u vrtić/školu, na miran način

Od separacione krize koja ima mnogo oblika, do vrištanja i negodovanja „tek tako“, deca umeju da nam zadaju glavobolju baš u trenucima najveće žurbe kada ih ostavljamo na pragu vrtića ili škole.

Uplakano dete koje odaje utisak da ste ga bezosećajno ostavili u (m)učionici, nije najidealniji prizor za početak dana.

Kako ispratiti predškolca ili školarca u vrtić/školu

Možemo li sprečiti dramu?

Znate li priču o doslednosti? Ovo je jedan od onih saveta u kojem je doslednost ključ. Međutim, ne sekirajte se – sledi nekoliko predloga koji vam zaista mogu pomoći da se vaše dete primiri i isprati vas u novi dan, s osmehom….ok, ili bar bez histerije.

 

  1. Potrudite se da vaše dete bude naspavano. U predškolskom i osnovnoškolskom uzrastu neki od najvećih problema u ponašanju počivaju na nedovoljnoj ispavanosti deteta – na ritmu koji mu ne prija. Zato „utegnite“ satnicu. Za ovo će vam svakako biti potrebna doslednost, ali su rezultati za celu porodicu korisni i važni. Najpre za vaše dete.

  2. Ukoliko se dete hrani izbalansirano, ne konzumira mnogo šećera ili gazirana pića i lisnata testa, već poštuje koncept od 3 obroka i 2 užine, pravilno raspoređeno, manja je šansa da će biti prestimulisano određenim namirnicama poput čokolade ili Koka-Kole, koje u sebi sadrže sastojke koji mogu uticati na raspoloženje deteta i promene u ponašanju. Ovo ne znači da ako ne dajete detetu sokove i slatkiše ujutru, da će ono automatski biti mirno i zadovoljno. Ishrana je dugoročan pojam. Vratite se tradicionalnoj kuhinji, uz logiku i mnogo dostupnog materijala na ovu temu.

  3. Mirna jutra. Vaš unutrašnji mir, odnosno, nemir, deca kupe momentalno. Ukoliko ujutru žurite, pod stresom ste, komunicirate shodno trenutku u kojem je svima neprijatno jer dan nije započeo kako ste želeli, prvo promenite sopstveni ritam, a onda uklapajte decu. Ležite ranije. Odredite prioritete. Organizujte se efikasnije. Ustanite ranije i kreirajte stabilnu jutarnju atmosferu iz koje će dete izaći, kako bi isto tako mnoglo da uđe u atmosferu u kojoj želite da ono bude stabilno.

  4. Dođite ranije na odredište. Bez obzira da li idete u vrtić ili školu, 15 min. ranije će vašem detetu obezbediti šansu da se psihički prilagodi okolnostima. Za tih 15 minuta možete da razgovarate, prošetate dvorištem, provedete vreme čekajući i razgledajući vrtić ili školu. Priprema je od izuzetnog značaja za harmoničnu energiju deteta.

  5. Uvedite dete u okolnost koja ga čeka. Razgovarajte sa detetom o tome gde idete, šta ga tamo očekuje, šta će raditi u školi ili vrtiću. Ovaj korak se nadovezuje na prethodni deo pripreme i utiče na to da vaše dete ne strepi od nepoznatog.

  6. Ponesite sidro. Sidro je u ovom slučaju neki predmet ili stvar od značaja za vaše dete. To može biti sitnica uz koju se dete oseća srećno, ili ga predmet podseća na sigurnu atmosferu kuće.

  7. Pozdravite se. Ovo je veoma važna stavka. Mnogi roditelji nemaju vremena da se pozdrave sa detetom na koristan način. Korisno ne znači i predugo, ali znači da ste 60 sekundi posvetili detetu. Ovim gestom ostavljate dete u dobrom i sigurnom raspoloženju i bez strepnje.

  8. Angažujte učiteljicu/vaspitačicu. Nisu potrebni nikakvi specijalni zahtevi. Dovoljno je da dete vidi da ste u prirodnoj i ugodnoj komunikaciji sa nekim ko brine o njemu tokom vašeg izostanka. Uputite odgovornu osobu u sve ono što mislite da je važno za vaše dete. Period kroz koji prolazite, strahove, fobije, bolesti, negodovanja. Saradnja na ovom nivou pomoći će vašem detetu da se oseća bolje u periodu van kuće, kao i da kreira koristan, pozitivan obrazac uverenja prema mestu na koje ga vodite.

  9. Organizujte druženja mimo škole. Kada vaše dete krene da sreće decu iz vrtića/škole u uslovima van obaveznih, onog momenta kada se svi sretnu u ustaljenom rasporedu, dete će imati manji strah ili neprijatnost.

Budite dosledni.

Sve ove stavke znače promenu životnog stila za mnoge porodice. Možda je ovo idealan trenutak da zbog dobrobiti svog deteta, priuštite svim članovima bolju organizovanost, srećnija jutra i prioritete koji su na vašoj strani.

Autorski tekstovi za MamaKlik.com