Upoznajmo se

BIografija

Dobro došao u svet bez šećera!

Moje ime je Nina Tomović. Rođena sam i odrastala u Beogradu, 80-ih i 90-ih godina prošlog veka.
Kao dete sam igrala balet, svirala klavir, pevala u horu RTB-a, pohađala časove glume u dramskoj grupi Radio Beograda i naposletku upisala Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi čuvenog profesora dr Vladimira Jevtovića i asistenta Dragana Petrovića – Peleta.

Upravo sam na FDU počela dodatno da se interesujem za kliničku psihologiju, kroz predavanja profesorke Tijane Mandić. Nakon nekoliko godina profesionalnog rada u oblasti scenskih umetnosti, prepoznajem lično razilaženje sa konceptom bavljenja glumom u Srbiji i shvatam da to nije sfera u kojoj želim da se ostvarim. Tada započinjem edukaciju iz Generativnog koučinga (prof. dr Stephen Gilligan), Neuro-lingvističkog programiranja (NLP Institut Beograd) i Kognitivno-bihejvioralne koučing psihologije (Centar Sinergija, dr Mia Popić).

Uporedo sa edukacijama i građenjem liste klijenata stičem i dodatna iskustva u oblasti biznisa, na poziciji zamenika direktora ljudskih resursa u kompaniji Veritas Genetics i PR menadžera NLP Instituta.

Znanje i praktično iskustvo iz oblasti scenskih umetnosti – sfere najbliže psihologiji ličnosti, značajno utiču na kvalitet mog rada. Razlog za to je istančana percepcija i prepoznavanje različitih tipova ličnosti, njihovih motiva i obrazaca razmišljanja u ljudima sa kojima sarađujem.

Kao supruga i majka, neko kome je porodica visoko pozicionirana u sistemu vrednosti, uviđam da postoji prostor da svoj doprinos dam na polju tema koje se tiču roditeljstva i odgajanja dece. Tako nastaje pravac “Mame bez drame” koji nakon godinu dana stiče veliku zapaženost na društvenoj mreži Instagram. U tom periodu pišem “Mali kompas za velike ljude – Vodič kroz galaksiju rešenja”, kratki priručnik za decu uzrasta od 6 do 14 godina i njihove roditelje. Priručnik dobija izuzetno pozitivne kritike i nastavlja svoj put do domova predškolaca i školaraca!

Poverenje koje uživam među nežnijim polom utiče na moju odluku da polje delovanja proširim i na podršku ženama koje još uvek nisu majke.

“Mame bez drame” postaju “Bez šećera”, jer je prepoznatljiv stil kojim pišem, kao i odnos prema aktuelnim temama, od početka išao u pravcu “nezašećerenih” pogleda na život i izazove.

“Bez šečera” okuplja izuzetan broj dama i ponekog hrabrog gospodina, koji svakodnevno učestvuju u edukaciji kroz individualne sesije, grupne radionice i edukaciju na Instagramu.

Kompletna IG edukacija odvija se pro bono. Dnevno odgovorim i na 50 poruka. Jednom nedeljno, kroz upite u poznatoj “Q & A” formi, dam i do 200 odgovora na pitanja u vezi sa roditeljstvom, svakodnevnim problemima, partnerskim odnosima ili preporukama.

Stojim na raspolaganju svim svojim pratiocima, u želji da ih naučim koja pitanja zahtevaju dublju analizu i konsultacije, a na koja je moguće dati odgovor na društvenoj mreži.

Plovidba Instagramom

Kontroverza

Kada vas na društvenim mrežama prati veliki broj ljudi, očekivano je da nećete moći da se dopadnete svima, niti zadovoljite svačija očekivanja.

Ono što mi jedan deo korisnika društvenih mreža zamera jeste izostanak stereotipnog vida prijemčivosti koji se ogleda u jasno postavljenim granicama prema nepoznatim ljudima koji pokušavaju da probiju te granice na različite načine (kroz nerealna očekivanja, uvrede, neumesne komentare itd.). Moji odgovori su krojeni tako da koriste, ne nužno da budu dopadljvi ili da podrže nekorisnost razmišljanja svih onih koji me prate. 

Način na koji obrađujem teme o kojima pišem, kao i moj profesionalni rad, imaju za cilj da osveste i probude, ne da idu u prilog onome što bi neko voleo da čuje.

Od 2012. godine u braku sam sa glumcem Darkom Tomovićem, sa kojim imam ćerku Lanu. Moj život obogaćuju i prijateljstva koja traju već 20 + godina. Velika Britanija je imala značajan uticaj na moje odrastanje, oblikovanje i formiranje stila. Kada kao dete imate dodir sa imperijom bogatom najznačajnijim piscima, delima, dostignućima, osetite život upoznajući London, Oksford, Koventri, Vels i tako dalje, ta iskustva ostavljaju poseban utisak iz kojeg kasnije proizilazi ljubav prema britanskoj književnosti, ali i unutrašnjem dizajnu i arhitekturi.

Jedna od mojih pasija je uređenje doma. S obzirom na detinjstvo provedeno u velikoj porodici i na osećaj važnosti u kakvom prostoru živimo, koji sam nasledila od majke, dom smatram najvažnijim mestom iz kojeg sve potiče i u koje se sve vraća.

Francuska i španska kinematografija, britanski teatar, portugalska muzika, italijanska kuhinja, grčka ostrva, visoke potpetice i nizak prag tolerancije na silovanje zapadnjačkom kulturom, možda me najbolje opisuju.

Moj san je život na selu, daleko od svih i svega što je pobeglo u grad.

Srbiju smatram idealnom zemljom za život, po meni najvažnijim parametrima.

Zaviri u moj #lifestyle

Bez Šećera - Nina Tomović